Categorieën
Nieuws

Avondmaal & samenkomsten Paasweek  

Inhoud:

1 Samenkomsten Pasen

2 Uitleg Avondmaal


1 Samenkomsten Paasweek

Pasen in quarantaine… Opgesloten zitten en het liefst naar buiten willen… Het verlangen naar het Nieuwe Leven is dit jaar misschien wel groter dan ooit. Maar, wat wij ook doen of laten: het zal Pasen zijn! Goddank!
Gelukkig mogen we dan ook met elkaar vieren. Niet op de manier die we het liefste doen, maar het beste alternatief dat we kunnen bedenken: online. Hier zie je welke samenkomsten we deze Paasweek hebben. We hopen je te mogen begroeten!

 • Op Witte Donderdag kun je meedoen met het Avondmaal via Zoom. Het wachtwoord is: 1.
 • Op Goede Vrijdag kun je meekijken met een dienst, geleid door Bram, via Facebook en de website van de NGK.
 • Op Stille Zaterdag hebben we een praise, die je kunt volgen via Zoom. Het wachtwoord is: 1.
 • En met Pasen zijn we op zondagochtend 10.00 live via onze website, Facebook en ons YouTube-kanaal.

2 Uitleg Avondmaal

Als kernteam hebben we besloten om op Witte Donderdag a.s. samen online Avondmaal te vieren. We doen dat in Zoom (zie boven) o.l.v. Ds. Chris van Andel. De Protestantse Kerk in Nederland geeft ruimte voor deze vorm van vieren, maar het is natuurlijk aan gemeenten zelf om hun keuzes te maken. In onderstaand filmpje legt Bram kort uit waarom we deze keuze hebben gemaakt en wat je a.s. donderdag nog hebt om mee te doen. Meer over het wel of niet van het online avondmaal lees je hier.

Kort gezegd:

 • Argument tegen 1: fysieke aanwezigheid (samen eten van het ene brood, drinken uit die ene beker, het van hand tot hand gaan van brood en beker) ontbreken in een onlinedienst.
 • Argument tegen 2: Het niet vieren van avondmaal kan uitdrukking geven aan de gebrokenheid van het niet fysiek samen kunnen komen als gemeente.
 • Argument voor: Een internetviering laat zien dat Gods Geest niet wordt beperkt tot het samenkomen in één gebouw. De gemeente blijft lichaam van Christus, ook via de webcam.
 • Optie 1 bij voor: De voorganger/dominee kan met een klein groepje het avondmaal vieren namens de gemeente. Niet onze keuze, omdat het ons inziens juist de gemeenschap beperkt.
 • Optie 2 bij voor: Gemeenteleden vieren thuis mee (met eigen brood en sap/wijn), op moment dat voorganger instellingswoorden heeft gesproken. Dit is de keuze die wij als gemeente hebben gemaakt.

Wat heb je nodig?

 1. Onderzoek bij jezelf of je de vrijheid/vrijmoedigheid voelt om mee te doen;
 2. Je kunt meedoen door alleen toeschouwer te zijn of zelf ook het brood en de wijn te nemen. In dat geval is het de bedoeling dat je dit zélf in huis haalt.
 3. Ook de keuze om je kinderen te laten deelnemen is aan jezelf. Aan het begin van de viering kunnen ze wel de zegen ontvangen.
 4. Het is handig dat je al een account op Zoom hebt. Op donderdagavond kun je iets voor 19.30 uur inloggen op https://zoom.us/j/3293201344 met wachtwoord: 1. De verbinding werkt het beste op een laptop en met een kabel. Met een ander apparaat en Wifi gaat ook wel, maar misschien is de beeld- en geluidskwaliteit dan wat minder.