Corona update

d.d. 20 maart 2020
CROSSPOINT IN QUARANTAINE | HOE NU VERDER?

In een artikel vanuit Missie Nederland las ik dat we als kerken in deze coronacrisis een aantal fasen doorlopen: die van leiderschap, herderschap en die van priesterschap

Fase nu: leiderschap
De eerste fase kenmerkt zich door het maken van veel praktische keuzes en de organisatie daarop afstemmen. Ik merk dat we daar nog middenin zitten: hoe organiseren we samenkomsten, hoe blijven we gemeenschap, wat is er allemaal nodig? Ik prijs me gelukkig met een leiderschapsteam én gemeenteleden die creatief en veerkrachtig meedenken. Langzaam komen we op stoom en leren we van alles over filmpjes maken, live streamen en video-vergaderen.

Fase straks: herderen en priesteren
Hierna volgen de fasen van herderschap en priesterschap, kortom: van nieuwe vormen van omzien en van in de samenleving zijn. Links en rechts komen daartoe al initiatieven los. Maar mocht je zelf ideeën hebben of vinden dat we iets over het hoofd zien, mail ons dan gerust op kernteam@crosspointgetsewoud.nl. Het mooie aan deze tijd is, denk ik, dat we allemaal voelen hoezeer we verbonden zijn met elkaar en de wereld om ons heen. En de uitdaging is om dat ook te blijven. Daar gaan we de komende tijd met elkaar aan werken. Hieronder alvast wat plannen!

 

PROGRAMMA VOOR DE KOMENDE WEKEN

We zullen elkaar in ieder geval tot en met 6 april niet in den lijve kunnen ontmoeten. Dat is een groot gemis, en met webcams gaan we dat niet oplossen. Toch is de techniek er niet voor niets en kiezen we dus voor online oplossing. Deze proberen we zo toegankelijk mogelijk te maken. Zo ziet ons programma er voor de komende periode uit:

 • Iedere zondag om 10h00: SAMENKOMST
  Net zoals afgelopen zondag bieden we de komende periode onze samenkomsten online. In ieder geval live op Facebook – zie www.facebook.com/crosspointgetsewoud – en mogelijk ook op de website. Deze zondag is Stef Havenaar onze gastheer en Bert van Laar onze spreker. Welkom!
 • Iedere maandag om 8h00: OCHTENDGEBED
  We zoeken nog naar oplossingen om samen te bidden, maar wat te denken van een start van de werkweek in de vorm van een ochtendgebed? Je kunt om 8.00 ‘inschakelen’ op YouTube via deze link: https://youtu.be/LHBEKk7BNck. Bram zal dan een kort ochtendgebed leiden, met een korte overdenking. De liturgie kun je hier downloaden: https://crosspointgetsewoud.nl/wp-content/uploads/Ochtendgebed_23032020.pdf.
 • Iedere donderdag om 20h00: BIJBELSTUDIE
  Via onze videoconferencing-tool GoToMeetings kunnen we met meerdere mensen online samenkomen. Het plan is om iedere donderdag online een Bijbelstudie te doen, steeds aanhakend bij de actualiteit. Deze keer zal Bram een studie verzorgen over Lucas 12: 13-21 en het thema ‘Hamsteren’.  Meedoen? Klik op donderdag 26 maart om 20.00 op deze link: https://www.gotomeet.me/CrossPointGetsewoud/bijbelstudiehamsteren

  > Wil je zelf ook een Bijbelstudie geven – gerelateerd aan de Coronacrisis? Meld je dan even bij Bram (gegevens hieronder)
  > Wil je deze tool gebruiken voor je eigen triangel, groeigroep of anderszins? Stuur even een bericht aan Bram (06 11 843 124 / voorganger@crosspointgetsewoud.nl)

 • Iedere vrijdag om 20h20: Vrijdagavondbijbelnerdquiz
  Bij CrossPoint houden we ook van gezelligheid! En dus organiseren we iedere vrijdagavond een heuse ‘Vrijdagavondbijbelnerdquiz’. Zo doe je mee:

> Ga rond 20.20 naar https://www.facebook.com/crosspointgetsewoud en klik op de live stream.
> Hiervoor hoef je geen lid te zijn van Facebook, maar het kan wel even duren voordat het filmpje start
> Ga met je mobiele apparaat (telefoon of tablet) naar kahoot.com of de kahoot-app en voer daad de ‘Game-PIN’ in die je op Facebook ziet verschijnen.
> Om 20.30 start de quiz en kan je via je mobiele apparaat meedoen.

 • Binnenkort: Online Praise
  Heb je de mooie oproep van Janine al gezien? Kijk ‘m hier terug. Kort gezegd: we gaan kijken of we een online praise kunnen organiseren met al jullie favoriete liederen. Denk je mee? Zit je niet op Facebook? Deel dan je liederen in de CHRCH-app of via kerntema@crosspointgetsewoud.nl.

Ideeën en raamposter voor ondersteuning

Zit je je thuis te vervelen? Er zijn misschien wel manieren om mensen in en om Getsewoud te helpen. Hier een paar tips:

 


d.d. 17 maart 2020
Kerk zijn als we geen kerk kunnen zijn:
CrossPoint in tijden van Corona

Beste CrossPointers, een collega van me reikte me deze prachtige bemoediging uit 1 Thessalonicenzen 5:14-18 aan:

 “Vrienden, ik wil dat jullie gewoon je dagelijkse werk blijven doen. Als iemand dat niet doet, zeg er dan iets van. Als mensen het moeilijk hebben, spreek hun dan moed in. Steun de zwakken, en heb geduld met iedereen. Als iemand je kwaad doet, doe hem dan geen kwaad terug. Maar wees goed voor elkaar en voor iedereen. En wees altijd blij! Blijf altijd ​bidden. En dank God altijd, wat er ook gebeurt. Want dat wil God van jullie, omdat jullie bij Jezus ​Christus​ horen.”

Diezelfde collega zei: “Als we niet meer naar de kerk kunnen gaan blijft alleen nog maar over dat we kerk zijn.” En laten we eerlijk zijn: kerk-zijn is véél meer dan de zondagse samenkomsten. Kerk zijn we de hele week, overal en met iedereen. En juist nu voelen we dat misschien nog het meest.

Dus blijf bezig, spreek elkaar moed in, steun elkaar, heb geduld, doe geen kwaad, maar doe goed, wees altijd blij, bid steeds, dank steeds, want horen bij Christus en wij horen bij elkaar. Veel zegen en moed voor deze tijd gewenst!


 Nu we elkaar een poos niet in het echt kunnen ontmoeten, zoeken we als leiderschapsteam naar manieren om tóch verbonden te zijn. Hieronder een aantal manieren om dat te doen. Heb je een goed idee of initiatief? Stuur even een bericht aan kernteam@crosspointgetsewoud.nl.

1. Omzien naar elkaar
Nu we allemaal misschien wel zoveel mogelijk proberen thuis te blijven, kom je elkaar niet zo gemakkelijk meer tegen. Bijvoorbeeld bij school, in de kerk, op het werk of elders. Des te belangrijk om actief om te zien naar elkaar. Er is inmiddels in een Whatsapp-groep al veel afgestemd binnen de gemeente, maar het is ook goed om om je heen te kijken. Wie heb je al een poosje niet gezien of gesproken? Wie zou je kunnen helpen met boodschappen, een keer koken of een telefoontje? Of juist met even oppassen op de kinderen. Ideeën en mogelijkheden genoeg.

 2. Gebed
Juist in deze tijden is het belangrijk om te blijven bidden. Op de website van de EO las ik: “Gebed helpt om onze ongerustheid aan God over te geven, om anderen te zegenen, en om God te vragen ons zijn bedoelingen te laten zien in moeilijke omstandigheden.” Dus blijf voor elkaar bidden en geef ook je gebedspunten door op gebed@crosspointgetsewoud.nl.

Hieronder nog een paar tips:

 • Online bidden. De ChristenUnie, EO, Groot Nieuws Radio, de Raad van Kerken in Nederland en MissieNederland namen gezamenlijk het initiatief tot een Dag van Nationaal Gebed voor ons land in deze onzekere tijd. Deze dag vindt plaats op woensdag 18 maart.
 • We kijken nog of we als gemeente online mee kunnen bidden. Meer info volgt!
 • Online kaarsen branden. Wil je online je gebedsintenties of andere dingen delen? Op de website van MijnKerk.nl kan dat.

3. Dinsdag: online-‘Massada’
Vanwege de Corona-maatregelen ben ik komende dinsdagen niet in Massada. Maar ik ben wel beschikbaar voor een gesprek! Tot en met 6 april ben ik in ieder geval op de dinsdagen van 10.30 tot 12.30 beschikbaar om te videobellen via Whatsapp. Mijn 06-nummer staat in de CHRCH-app. Mocht je mijn nummer niet hebben, stuur dan even een bericht naar voorganger@crosspointgetsewoud.nl. Dan geef ik het je, of maken we een afspraak voor iets anders (bijv. Skype). Mocht er behoefte zijn aan meer dan de dinsdag, laat het dan ook even weten. 

4. Lief & leed digitaal
We proberen zoveel mogelijk met elkaar verbonden te blijven – en op dit moment kan dit het beste digitaal:

 • Richt Whatsapp-groepjes op. Links en rechts gebeurt dat al, goed om elkaar zo te blijven ‘ontmoeten’.
 • Deel op de CHRCH-app. Ook dit gebeurt al, maar gebruik ‘m er gerust voor.
 • Als leiderschapsteam kijken we ook naar een mogelijkheid voor videoconferenties. Zo kunnen we bijv. online groeigroepen of bijbelstudies doen, of met elkaar bidden.

5. Vrijdagmiddagborrelquiz
Wat moet je als je elkaar niet kan ontmoeten? Creatief zijn! Dus lanceren we voor de komende weken de ‘Vrijdagmiddagborrel-Bijbelnerdquiz’. Via Kahoot! leggen we je dertig stevige Bijbelse vragen voor. Iedere vrijdagavond om 20.20 wordt de pin (via FaceBook en de CHRCH-app) bekend gemaakt en om 20.30 start de quiz! Meedoen? Ga naar kahoot.com (of download de app), klik op ‘Enter game PIN’, voer de pin in en speel mee! Tot vrijdag!

 6. Komende samenkomsten
Afgelopen zondag hebben we een unieke samenkomst gehad: helemaal online! Het was nog even testen met FaceBook Live en werken met een thuisliturgie, maar uiteindelijk hebben tussen de 100 en 180 mensen de toespreek bekeken en bereikten we met Facebook 390 mensen. Een volle kerk, dus! Via een speciale pagina kon je zelf thuis de samenkomst meemaken en vormgeven.
Voor komende zondag hopen we weer een dergelijk alternatief te bieden. Houdt dus de website, de CHRCH-app, Whatsapp en Facebook in de gaten!

 

7. Tips voor thuis een kerkdienst:
Behalve wat we als CrossPoint aanbieden, zijn er nog veel meer mogelijkheden voor een thuis kerkdienst. Een aantal opties: