Categorieën
Nieuws

Over zalfjes en ziekenzalving…

Wie is jouw favoriete tv-dominee, of tv-geestelijke? Er zijn er meer dan je denkt. Van de hilarische Father Ted en rev. Geraldine Granger (The Vicar of Dibley) tot de moordmysterie oplossende Father Dowling of Father Brown.

Father Mulcahy

Love thy neighbor or I’ll punch your lights out!

Mijn favoriet is Father Mulcahy uit M.A.S.H.. Een lieve zachtaardige man, die wat mij betreft onsterfelijk werd door de uitspraak: “Love thy neighbor or I’ll punch your lights out! (Heb je naaste lief, anders mep ik je knock-out!)” Van hem geloofde ik bijna écht dat hij priester was: een beetje een zalfje, met een iets te hoge stem, maar met veel humor en een nooit aflatend pastoraal hart. En dat laatste werd het meest zichtbaar als je hem iemand de laatste riten zag bedienen. Knielend naast een veldbed, woorden van troost en zegen mompelend, prutsend met een klein flesje olie.

…woorden van troost en zegen mompelend,
prutsend met een klein flesje olie

Laatste riten

Want een onderdeel van die laatste riten – in ieder geval in de katholieke kerk – is de ziekenzalving. Dus is het misschien niet gek dat het beeld van Father Mulcahy – knielend, biddend, zegenend, oliënd bij een stervende – hét beeld is dat bij mij is blijven hangen als het gaat om ziekenzalving. En misschien ook wel bij jou. Vandaar dat je wel eens kan schrikken als je in de kerk hoort dat er iemand de ziekenzalving zal ontvangen, of heeft ontvangen. Je vraagt je onwillekeurig meteen af: ‘Is het zo ernstig?’ En eerlijk gezegd is het antwoord vaak ook: ja, het is ernstig.

…eerlijk gezegd is het antwoord
vaak ook: ja, het is ernstig.

Verlangen en behoefte

Soms is er sprake van een naderende dood, maar niet per definitie. Meestal is er vooral sprake van diepe ernst en noodzaak, gepaard met een verlangen en behoefte om de ziekte voor Gods aangezicht te brengen. Vastomlijnde criteria om de ziekenzalving te vragen zijn er niet. Het begint bij de ontvanger van de ziekenzalving – en zijn of haar verlangen hiernaar. Maar inderdaad, als de ziekenzalving wordt bediend, is dat eigenlijk altijd in een ernstige situatie, zogezegd op een drempelmoment in het leven.  

Met het oog op het léven!

En dus bedienen we de ziekenzalving niet met het oog op de dood, maar op het léven! In de gemeente zien wij de ziekenzalving als een bevestiging van Gods verbond met ons, als een teken van vertrouwen op Zijn aanwezigheid in ons lijden en dat Hij het is die ons de drempels over helpt. Het is dus ten diepste een ritueel van hoop, verwachting, maar ook gemeenschap. We bedienen de ziekenzalving in aanwezigheid van elkaar en bovenal God. En zo brengen we de zieke en de ziekte voor het aangezicht van God.

Met hoop en perspectief in ons hart

In onze gemeente is de ziekenzalving nog geen gemeengoed. Maar het kan, juist in ziekte, een enorm middel van reflectie en troost zijn. Mocht je de ziekenzalving willen ontvangen, vraag er gerust eens naar. Meer en praktische informatie over de zalving heeft de Vrije Evangelische Gemeente in Heerde ‘De Kruiskerk’ in een handige pastorale handreiking op papier gezet. De Bijbelse uitgangspunten voor de ziekenzalving vind je in Jakobus 5: 14-16.

14. Als iemand ziek is, laat hij de leiders van de gemeente vragen bij hem te komen om met hem te bidden en hem namens de Here met olie te zalven. 15. Als zij in geloof bidden, zal de zieke genezen worden, de Here zal hem gezond maken. En als hij gezondigd heeft, zal de Here het hem vergeven. 16. Beken daarom uw zonden aan elkaar en bid voor elkaar, zodat u genezen wordt. Want als een goed en rechtvaardig mens God om iets bidt, heeft dat een geweldige uitwerking.
– Het Boek